یاد مرگ، راه حفظ از خطا و مفسده در جامعه

یاد مرگ، راه حفظ از خطا و مفسده در جامعه


یاد مرگ، راه حفظ از خطا و مفسده در جامعه

 

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دهقان‌نیری: تنها چیزی که می‌تواند انسان را در بُعد اقتصادی سالم نگه دارد، یاد مرگ است

هیئت انصار ولایت دارالعباده، جلسه هفتگی شنبه چهاردهم مردادماه را مصادف با ایام حزن و اندوه اهل‌بیت(علیهم‌السلام) در مصیبت اسارت کاروان کربلا، در آستان مقدس امامزاده سیدجعفر(ع) برگزار کرد.

در این مراسم که به حضور نماینده ولی فقیه، آیت‌الله ناصری و جمعی از مردم مؤمن دارالعباده مزین بود، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دهقان‌نیری امام جمعه شاهدیه با موضوع «ثمرات یاد مرگ در زندگی» به ایراد سخن پرداخت.

وی به سفارش زیارت اهل قبور در روایات اشاره کرد و اظهار داشت: دستور داریم وقتی به زیارت اهل قبور رفتید دست‌ها را روی قبر بگذارید. چراکه دو اثر این عمل خوشحالی اموات و عبرتی برای خودِ فرد است. وی همچنین انجام عمل صالح و اعتقاد توحیدی خالص را دو اثر یاد مرگ خواند.

امام جمعه محترم شاهدیه ادامه داد: محور اصلی مبارزه پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله) در برابر مشرکین و بیشتر آیات نازل شده در مکه بحث قیامت و معاد بوده. یک چهارم آیات قرآن مربوط به معاد است؛ چراکه یاد معاد انسان‌ساز است.

ایشان دو نمونه از جنبه‌‌های مثبت و منفی ایمان یا عدم ایمان به قیامت را هم ذکر کرد و با اشاره به سوره مطففین گفت: خداوند بعد از اشاره به مفاسد اقتصادی، کم‌فروشان را تهدید و بعد از آن مرگ را متذکر می‌شود؛ پیام این آیات این است که تنها چیزی که می‌تواند انسان را در بعد اقتصادی سالم نگه دارد، یاد مرگ است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دهقان‌نیری به ماجرای مردی که محضر پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله) رفت و درخواست توصیه‌ای کرد تا سالم بماند و سالم بمیرد، اشاره کرد و گفت: پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله) آیات «یَوْمَئِذٍ یَصْدُرُ النَّاسُ أَشْتَاتًا لِیُرَوْا أَعْمَالَهُمْ»، «فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْرًا یَرَهُ»، «وَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ»[1] را تلاوت کردند، بلافاصله آن شخص بلند شد و گفت: همین برایم بس است! وی با اشاره به این ماجرا به تأثیر این آیات در زندگی تأکید کرد.

ایشان در بیان نمونه‌ای دیگر با اشاره به سوره مبارکه ماعون، پنج خصیصه زشت انسان را اینچنین عنوان کرد: با طفل یتیم بی‌سرپرست بد برخورد کردن، کمک نکردن به مسکین، نماز را جدی نگرفتن، تظاهر و ریاکاری و بخل.

 وی اضافه کرد: خداوند متعال وقتی بشر را آفرید، برای هدایت او ۱۲۴هزار پیامبر فرستاد، چراکه انسان مدام مرگ و قیامت را فراموش می‌کند. امروز در سطح جامعه هرجا مفسده‌ای وجود دارد، نشان از عدم باور به قیامت است.

امام جمعه شاهدیه ادامه داد: سیدالشهداء(علیه‌السلام) با عده‌ای مسلمان منحرف که تصورشان این بود: راه رسیدن به دنیا، جنگ با فرزند رسول خداست، روبه‌رو بودند! از اینرو حضرت در خطاب با این جماعت فریادشان بلند شد: «وَیْحَکُمْ یا شیعَةَ آلِ أَبی سُفْیانَ! إِنْ لَمْ یَکُنْ لَکُمْ دینٌ،... وَ کُنْتُمْ لا تَخافُونَ الْمَعادَ»[2]؛ اگر از قیامت نمی‌ترسید هرکار می‌خواهید بکنید. آن‌چیزی که می‌تواند انسان را در زندگی از خطا و گناه نگه دارد یاد قیامت و مرگ است.

سخنران محفل به دو نمونه مثبت یاد مرگ در زندگی نیز اشاره کرد و ایمان یاران فرعون بعد از دیدن معجزه حضرت موسی(علیه‌السلام) و اثر ایمان به معاد در آنها را بیان نمود.

وی گفت: نمونه دوم این است که وقتی خدا می‌خواهد یک خانواده کامل را به ما معرفی کند به خانواده امیرالمؤمنین(علیه‌السلام) اشاره می‌کند. در این سوره دو خصیصه ممتاز برای خانواده امیرالمؤمنین(علیه‌السلام) تعریف شده است: اخلاص و ایثار. انسان می‌بایست در کسب فضائل اخلاقی آنقدر اوج گرفته باشد که حاضر باشد دو میوه دلش شب گرسنه بخوابند اما کودک یتیم گرسنه نخوابد!

 وی دلیل اینکه چه شد این خانواده به اوج قله ایثار و اخلاص رسیدند که خداوند به عنوان خانواده کامل معرفی می‌کند، را حساب روز قیامت در زندگی خواند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دهقان‌نیری با بیان اینکه اینگونه مجالس، مجلس تذکر است، گفت: دقایقی که در این مجلس نشسته‌ایم یک لحظه توجه کنیم: آخرِ زندگی ما مرگ است آن هم مرگی که به بیان پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله) مرگ ناگهان می‌آید. وی سخنانش را با ذکری از نام مبارک حضرت زهرا(علیهاالسلام) و یاد مرگ و شب اول قبر در زندگی ایشان به پایان برد.

 


[1] . سوره زلزال، آیات 6-8.

[2] . بحارالانوار، ج 45، ص 50 - 51