ای کاش جوانان حضرت فاطمه(س) را بهتر بشناسند

ای کاش جوانان حضرت فاطمه(س) را بهتر بشناسند


ای کاش جوانان حضرت فاطمه(س) را بهتر بشناسند

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سیدمحمود وزیری: حضرت فاطمه(س) خورشید فروزانی است که هرچه بیشتر ایشان را بشناسیم بهتر توان تبعیت و اقتدا نسبت به ایشان را پیدا می‌کنیم./ القاب فاطمه(س) استثنایی است./ اگر کسی بداند ثواب درودی که به حضرت فاطمه(س) هدیه می‌کند چقدر است تا می‌تواند درورد بر او می‌فرستند.

 

 مراسم عزاداری شهادت حضرت زهرا(س) (فاطمیه دوم) به همت هیئت انصار ولایت دارالعباده و با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سیدمحمود وزیری جمعه 26 دی ماه برگزار شد. حجت‌الاسلام وزیری در بیات جایگاه و ویژگی‌های حضرت زهرا(س) در جمع محبان حضرت به سخنرانی پرداخت. در ادامه خلاصه‌ای از سخنان وی آمده است.

 

بانوی برگزیده جهان

قرآن می‌فرماید: «وَ إِذْ قالَتِ الْمَلائِکَةُ يا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاکِ وَ طَهَّرَکِ وَ اصْطَفاکِ عَلي‏ نِساءِ الْعالَمينَ»[1] در بین آیات قرآن تنها یک آیه داریم که خدای متعال دو مرتبه خطاب به بانویی می‌فرماید تو برگزیده‌ای! مریم(س) یکی از چهار بانوی استثنایی جهان آفرینش است. بارها پیغمبر اکرم(ص) فرمودند چهار بانو (حضرت مریم، حضرت آسیه، حضرت خدیجه و حضرت فاطمه(س)) از بقیه متمایزند. برای اینکه قدر و منزلت حضرت فاطمه(س) را تا اندازه‌ای بشناسیم باید به این آیه چشم دل بدوزیم. خدا در این آیه می‌فرماید: ای مریم! خدا تو را برگزیده و تو را پاک و مطهر قرار داده و تو را بر عالمین برگزیده است. در این آیه برگزیده شدن حضرت مریم(س) به صراحت آمده است.

اینجا یک اشکال وجود دارد خدا (ص) می‌فرماید: ای مریم تو برگزیده از زنان جهانیان هستی اما پیغمبر(ص) بارها فرمودند فاطمه(س) از این چهار بانو بالاتر است، به حسب ظاهر بین سخن پیامبر(ص) و قرآن تناقض وجود دارد. از پیغمبر(ص) پرسیدند حضرت فرمودند مریم(س) سیده زنان جهانیان زمان خودش بود، ولی فاطمه(س) سیده زنان جهانیان از اولین تا آخرین روز دنیا است.  چند تن از عالمان مشهور اهل سنت هم گفته‌اند فاطمه(س) از مریم(س) به مراتب بالاتر است.

سؤال دوم این است که از کجا قول پیامبر(ص) مقدم بر قول قرآن هست؟ بین خدا و پیغمبر باید قول خدا مقدم بر قول پیغمبر(ص) باشد. جواب این است که خود خدا فرمود این آیاتی را که من فرو ‌فرستادم پیغمبر(ص) برای امتش بیان و تفسیر می‌کند، «وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ»[2]، پس مفسر بودن پیامبر(ص) دستور خداست.

 

خبر رسول خدا(ص) به فاطمه(س)

در کتاب صحیح بخاری آمده که عایشه نقل می‌کند: من و تمام همسران رسول خدا(ص) نشسته بودیم که ناگهان فاطمه زهرا(س) وارد شدند. پیغمیر(ص) ایشان را احترام کرد و سمت راست خود نشاند و سخنی را در گوش حضرت فرمودند و فاطمه(س) گریه کردند. وقتی پیامبر(ص) گریه فاطمه(س) را دید دوباره مطلبی را در گوششان فرمود این دفعه فاطمه(س) خندیدند. وقتی مجلس تمام شد از حضرت فاطمه(س) علت ماجرا را پرسیدم. ایشان فرمودند تا زمانی که رسول خدا(ص) زنده‌اند من راز ایشان را فاش نمی‌کنم. پس از مدتی که رسول خدا (ص) از دنیا رفتند دوباره ماجرا را پرسیدم، حضرت فاطمه(س) فرمودند پدرم دفعه اول در گوشی به من فرمودند هر سال یک مرتبه قرآن بر من نازل می‌شود ولی امسال دو بار نازل شده است و من از این نشانه حدس می‌زنم که اجلم نزدیک است و برای بار دوم پیامبر(ص) فرمودند: اولین کسی که از خاندان من به من ملحق می‌شود تو هستی.

 

شباهت‌های حضرت فاطمه(س) به پیغمبر(ص)

دو چیز فاطمه(س)، مِثل پیغمبر(ص) بود: یکی راه رفتن و یکی هم سخن گفتن ایشان. حضرت در خطبه فدکیه بعد از حمد و ثنای الهی فرمود: من فاطمه هستم، مردم همه گریه گردند چون به یاد صدای پیامبر(ص) افتادند. اینها همه به نفع ماست برای اینکه ما شیعه بانویی هستیم که آینه تما‌م‌نمای رسول خداست، ما طرفدار بانویی هستیم که دشمنانش هم می‌گویند در فضل و منقبت و کرامت احدی مانند او نیست، حتی عایشه مسئله دارد از فاطمه(س) سؤال می‌کند. همسران دیگر پیامبر(ص) از فاطمه(س) می‌پرسیدند تفسیر قرآن می‌طلبیدند و... و فاطمه(س) پاسخ می‌گفت.

 

چرا حضرت فاطمه(س) متمایز هستند؟

 سرشت فاطمه زهرا(س) از میوه بهشتی است. جنینی است که در رحم مادر با مادرش حضرت خدیجه(س) سخن گفته است. یکی دیگر از معیارهای اساسی درباره حضرت فاطمه(س) این است که تکامل و رشد جسمی حضرت آسمانی بود. در روایت داریم که فاطمه(س) در طول یک روز به اندازه یک هفته و در طول یک ماه به اندازه یک سال رشد جسمانی داشت. برای همین هم در نه سالگی ازدواج کرد.

 

فضائل فاطمه(س)

در احوالات فاطمه(س) در کتب اهل سنت داریم که پیغمبر(ص)  همیشه فاطمه(س) را می‌بوسید و می‌بویید و می‌فرمود من بوی بهشت را از او استشمام می‌کنم. این شیوه برخورد پیغمبر(ص) با فاطمه(س) بود. پیامبر(ص) شب عروسی به احترام دخترشان جلوی فاطمه(س) پیاده می‌رفتند. حضرت فاطمه(س) وقتی در محراب عبادت است مثل یک خورشیدی برای اهل آسمان می‌درخشد.

 

نام فاطمه(س)به چه معناست؟

 فاطمه یعنی جدا شده؛ و این چند معنا دارد: یک معنا اینکه فاطمه(س) از بدی و آلایندگی جدا شده است و معنی دیگر این است که فاطمه(س) سبب شده تا شیعیان واقعی‌اش از آتش جهنم جدا شوند و نجات یابند.

 

ارزش صلوات بر فاطمه(س)

اگر کسی بداند ثواب درودی که به حضرت فاطمه(س) هدیه می‌کند چقدر است تا می‌تواند درورد بر او می‌فرستند. پیامبر(ص) فرمودند: «یا فاطِمَةُ، مَنْ صَلّی عَلَیک، غَفَرَ اللّهُ لَهُ، وَأَلْحَقَهُ بی حَیثُ کنْتُ مِنَ الْجَنَّةِ»[3]؛ هرکس بر تو درود بفرستد خدا همه گناهانش را می‌آمرزد و روز قیامت در بهشهت با من محشورش خواهد کرد.

 

القاب استثنایی

القاب فاطمه(س) استثنایی است؛ صدیقه است، اهل صدق و راستی است و این راستی در سه موضوع اعتقاد، قول و عمل است. فاطمه(س)، مبارکه، طاهره، زکیه، بتول، رضیه و مرضیه است. فاطمه(س) بوی مشک و عنبر می‌دهد.

 

فاطمه(س) وسیله نجات از آتش

عایشه هرگز نخواست حضرت فاطمه(س) را بشناسد. پیغمبر (ص) فرمودند: «وَالَّذی بَعثنی بِاالنُّبوه وَاصطَفانی بِالرِّساله لَقَد حَرَّمَ اللهُ النّارَ علی لَحم فاطمه و دَمها و عَصشبها و شَعرها و فَطَم مِنَ النّارِ مِن ذُریتها وَ شیعتها... اَلْوَیْلُ ثُمَّ الْوَیْلُ، اَلْوَیْلُ لِمَنْ شُکَّ فِی فَضْلِ فَاطِمَه»[4]؛ به خدایی که من را به پیغمبری مبعوث کرده سوگند که خدا آتش را به گوشت و پوست و خون و موی فاطمه حرام کرده و ذریه و شیعه فاطمه را از آتش جهنم، برای ابد جدا فرموده است. وای بر کسی که در فضیلت و منقبت فاطمه تردید کند.

 

فاطمه(س) را بهتر بشناسیم

ای کاش جوانان حضرت فاطمه(س) را بهتر بشناسند، دختران و بانوان و حتی مردان ما باید فاطمه(س) را بهتر بشناسیم. حضرت فاطمه(س) خورشید فروزانی است که هرچه بیشتر ایشان را بشناسیم بهتر توان تبعیت و اقتدا نسبت به ایشان را پیدا می‌کنیم.

 

علت شهادت فاطمه(س)

عمر اهل جریمه کردن و مالیات گرفتن بود. سند سخن من هم کتب براداران سنّی است. ابن‌عباس می‌گوید: روزی به امیرالمؤمنین(ع) عرض کردم: چه شد عمر، در میان کسانی که باید جریمه می‌شدند مغیره را از جریمه معاف کرد؟ (مغیره از افراد بدنامی بود که در ماجرای حمله به خانه امیرالمؤمنین(ع) در کنار عمر غلامش قنقذ قرار داشت عمر وقتی دید فاطمه(س) به کمربند امیرالمؤمنین(ع) چسببده به غلامش دستور داد برود فاطمه(س) را بزند، اینجا مغیره برای اینکه عمر را از خودش راضی کند با تازیانه به دست و بازوان مبارک فاطمه(س) می‌زد.)

تا امیرالمؤمنین(ع) این سؤال را شنیدند، گریه کردند. ابن عباس گفت: چرا گریه می‌کنید؟ فرمود: خواست از کتکی که مغیره به فاطمه زد تشکرکند، به خدا قسم به خاطر همان ضربت‌ها فاطمه شهیده شد.

 


[1] . سوره آل‌عمران، آیه 42.

[2] .سوره نحل، آیه 44.

[3] . بحار الانوار، ج 43، ص 55.

[4] . الثاقب فی المناقب، ابن حمزه طوسی، مؤسسه انصاریان، قم، ۱۴۱۲ ق، ص ۲۹۴.