کارکرد اصلی حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) چیست؟

کارکرد اصلی حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) چیست؟


کارکرد اصلی حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) چیست؟

 

حجت‌الاسلام مروستی‌زاده: قبور اهل‌بیت(علیهم‌السلام) باید کانون اندیشیدن و تجهیز برای استمرار مجاهدت ایشان در مبارزه با طاغوت باشد// مناط و معیار ساخت بناهای دینی چیست؟ // هزینه استکبارشناسی و استکبارستیزی ما را اهل‌بیت(علیهم‌السلام) داده‌اند: گاهی با رفتن در گودی قتلگاه، گاهی با رفتن پشت در و گاهی با تخریب قبورشان // چرا سالروز تخریب قبور اهل‌بیت(علیهم‌السلام) را پاس می‌داریم؟ // لازم است روح کفرستیزی در حرم‌ها و مراکز مذهبی جریان داشته باشد // میزان رشد معنویت در حکومت اسلامی را با آمارهایی که برای زیارت حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) است، محاسبه می‌کنند

 

شناسنامه:

عنوان: قرار هفتگی

موضوع: سالروز تخریب قبور ائمه بقیع(علیهم‌السلام)

زمان: شنبه 9 اردیبهشت 1402

مکان: امامزاده سیدجعفرمحمد(علیه‌السلام)

 

مأموریت اصلی اهل‌بیت(علیهم‌السلام)

به این مسئله می‌پردازیم که اساساً کاربرد اصلی قبور و حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) و زیارتگاهی که به ایشان منسوب است چیست. طبیعتاً پی بردن به این جواب مستلزم آن است که بفهمیم مأموریت خود اهل‌بیت(علیهم‌السلام) چه بوده است. زمانی می‌گوییم اهل‌بیت(علیهم‌السلام) آمده بودند تا روح معنوی در جامعه بدمند، یک حال معنوی به انسان‌ها دست بدهد و انسان‌ها منقلب شوند، مجلس روضه‌ای گرفته شود، گریه کنند و گناهانشان بخشیده شود. توسلی انجام دهند، آنها نیز عنایتی بکنند و حال انسان‌ها دگرگون شود و قساوت قلبشان برطرف شود. البته همه این اغراض در ارتباط و توسل به اهل‌بیت(علیهم‌السلام) محقق می‌شود، اما آن غایت حرکت اهل‌بیت(علیهم‌السلام) یک نگاه عمیق‌تر می‌خواهد. اینکه می‌بینیم همه اهل‌بیت(علیهم‌السلام) به شهادت رسیدند، معلوم می‌شود در یک میدان مبارزه‌ای فعالیت می‌کردند که به شهادت می‌رسیدند. این بزرگواران اگر در میدان مبارزه با طاغوت وارد نمی‌شدند، قطعاً طواغیت زمان آنها را احترام می‌کردند و از آنها استفاده می‌کردند و می‌توانستند موجبات اعتباربخشی به دستگاه‌های طاغوت را  فراهم کنند. یک پادشاه، سلطان و خلیفه طاغوتی می‌توانست با غرور و افتخار بگوید من حکمران مملکتی هستم که جعفربن‌محمد، محمدبن‌علی، موسی‌بن‌جعفر و علی‌بن‌موسی(علیهم‌السلام) و... در آن جامعه هستند.

 پس معلوم می‌شود که حرکت آن بزرگواران کاملاً یک حرکت مبارزاتی بوده است و برای اینکه این نگاه برایمان تقویت شود، کتاب «انسان 250 ساله» را حتماً باید بخوانیم. ما کتابی جامع‌تر، عمیق‌تر، امروزی‌تر، روان‌تر و روشن‌تر از «انسان 250 ساله» مقام معظم رهبری در تبیین سیره اهل‌بیت(علیهم‌السلام) نداریم.

 

کارکرد حرم اهل‌بیت(علیهم‌السلام)

با این نگاه که حضرات معصومین عمر، جان و مال و عزیزانشان را در مسیر مبارزه طاغوت هزینه کرده‌اند، کاملاً به دست می‌آید که از زیارت قبور حضرات معصومین(علیهم‌السلام) هم باید چنین خروجی‌ای به دست آید؛ یعنی اگر ماحصل زیارت ما، هزینه مبارزه با طاغوت نشود، اگر حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) مهد و کانون مبارزه با طاغوت نباشد معلوم می‌شود ما استفاده لازم را از حرم ایشان نبرده‌ایم. در تمام طول تاریخ حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) مهد مبارزه با طاغوت بوده است؛ برای همین دشمن در محو این حرم‌ها و در پاک کردن آثارشان تلاش کرده است؛ و الا چرا باید خلیفه‌ای که هزاران مسجد در بلاد اسلام با چه شکوه و عظمت و چه مصالح گران‌قیمتی ساخته، حرم امام حسین(علیه‌السلام) را تخریب کند و بعد دستور دهد شخم بزنند و گندم بکارند، بعد آب ببندند؟! معلوم می‌شود این مقبره هم در حال مبارزه است، این مزار هم در حال مجاهدت و تقابل با طاغوت است؛ لذا از حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) و از زیارتگاه‌های منسوب به ایشان می‌ترسند. قصد دارند آثار ائمه(علیهم‌السلام) را از بین ببرند. حالا یک روز مثل زمان متوکل عباسی علنی می‌گویند اینجا پایگاه شیعیان شده و یک‌ زمان هم در بین استدلال‌ها و توجیهات علمی محفوف می‌کنند، مثل زمان اخیر که وهابی‌ها قبور ائمه اطهار(علیهم‌السلام) را در بقیع تخریب کردند.

مبارزه با طاغوت کارکرد حرم اهل‌بیت(علیهم‌السلام) است. همه رفت‌وآمدهایی که در حرم امام رضا(علیه‌السلام) می‌شود، تعداد زائران و ازدحام جمعیت که در آن اتفاق می‌افتد، همه پای جبهه حق نوشته می‌شود. میزان رشد معنویت در حکومت اسلامی را با آمارهایی که برای زیارت است، محاسبه می‌کنند.

 

ضرورت وجود روح کفرستیزی در حرم‌ها و مراکز مذهبی

چرا فضیلت زیارت امام حسین(علیه‌السلام) بیشتر از سایر زیارت‌هاست؟ قُبه، گلدسته، ضریح و صحن که تفاوتی نمی‌کند. اربعین مگر چه خاصیتی دارد؟ این، مجد و عظمت تشیع و اسلام را به رخ دنیا می‌کشد. طاغوت‌های بیرونی و داخلی با زیارت ائمه دیگر کاری ندارند ولی کربلا و اربعین را تخطئه می‌کنند. شما اگر بگویید 15 میلیون خرج کردم سوریه رفتم، 10 درجه ناراحت می‌شوند ولی اگر بگویید 2 میلیون پول برای کربلا دادم، می‌گویند خب این پول را به فقیر می‌دادی! بعضی‌ها مریض‌اند؛ شیاطین درونشان زود فعال می‌شود.

 زمانی که هنوز تفاهم‌نامه‌های همکاری ایران و عربستان انجام نشده بود، یکی از کارشناسان مذهبی تلویزیون گفت: ما باید با عربستان مذاکره کنیم و از طریق دیپلماسی رایزنی کنیم تا حرم برای اهل بیت(علیه‌السلام) ما  بسازند. در حالی که وقتی به سیره امام(رحمه‌الله‌علیه) مراجعه می‌کنیم می‌بینیم ایشان ملاک‌های دیگری را برای یک عمارت اسلامی در نظر می‌گیرند. در بین جملات امام(رحمه‌الله‌علیه) یکی از جملاتی که به دلایلی مهجور مانده، پیامی است که امام(رحمت‌الله‌علیه) وقتی از سوی مسئولین وقت درباره مصلای تهران از ایشان سؤال می‌شود، بیان می‌کنند. ایشان می‌فرمایند: «ان‌شاءالله در کنار ساخت مصلای تهران، در ساختن بینش کفرستیزی مسلمانان موفق باشیم. ضمناً سادگی مصلی باید یادآور سادگی محل عبادت مسلمانان صدر اسلام باشد و شدیداً از زرق و برق ساختمان‌های مساجد اسلام آمریکایی جلوگیری شود.»[1]

 

مساجد اسلام آمریکایی کدامند؟

امام در پیام قطعنامه می‌فرمایند: «رسول الله(صلی‌الله‌علیه‌وآله) نیازی به مساجد اشرافی و مناره‌های تزئیناتی ندارد. پیامبر اسلام به دنبال مجد و عظمت پیروان خود بوده است که متأسفانه با سیاست‌های غلط حاکمان دست‌نشانده به خاک مذلت نشسته‌اند. مگر مسلمانان نمی‌بینند که امروز مراکز وهابیت در جهان به کانون فتنه و جاسوسی مبدل شده است که از یک طرف اسلام اشرافیت، اسلام ابوسفیان، اسلام ملاهای کثیف درباری، اسلام مقدس‌نماهای بی‌شعور حوزه‌های علمی و دانشگاهی، اسلام ذلت و نکبت، اسلام پول و زر و سازش و اسارت، اسلام حاکمیت سرمایه و سرمایه‌داران بر مظلومین و پابرهنه‌ها و در یک کلمه اسلام آمریکایی را ترویج می‌کنند.»

یعنی مساجدی که آل سعود می‌سازند، این مساجد مطلّا، باشکوه و عظیم که ارتفاع مناره‌ها کلاه از سر انسان می‌اندازد، مساجد اسلام آمریکایی‌اند. چون در خدمت تفکر اسلام آمریکایی‌ هستند و فکر و رفتار و کردار آنها را توجیه می‌کنند. یک مسلمان ساده اندونزی یا مسلمان ساده‌ای که در آفریقا زندگی می‌کند نگاه می‌کند چقدر مساجد و نماز جماعتشان خوب است، چقدر قرائت قرآن‌شان قشنگ است و چه کارهایی در راه ترویج قرآن می‌کنند! چقدر چاپ‌ها و صحافی‌های قرآن‌شان منظم و مرتب است، بعد تصور می‌کند اسلام همین است.

 

نمی‌خواهیم آل سعود برای اهل‌بیت(علیهم‌السلام) حرم بسازند!

 چرا با اینکه آل سعود برای اهل‌بیت(علیهم‌السلام) گنبد و بارگاه بسازد مخالفیم؟ زیرا این گنبد و بارگاه ولو بر قبور امامان معصوم(علیهم‌السلام) شیعه و سردمداران مبارزه با اسلام آمریکایی بنا شود، به اسم آل سعود تمام می‌شود و مقوّم تفکرات، رفتارها و کنش‌های جهانی و بین المللی آنهاست. این فقاهت و نهایت عمق درک امام(رحمت‌الله‌علیه) از دین است. چطور یک عده می‌گویند حرم بسازیم به هر قیمتی؟! حتی به قیمت تطهیر بزرگترین دشمنان اهل بیت(علیهم‌السلام). به قیمت انحراف مسیر اصلی اهل بیت(علیهم‌السلام) که مبارزه با طاغوت است.

همین تفکر را در مورد هیئات در نظر بگیرید. هیئاتی هستند که تقویت‌کننده طاغوتند ولو روضه امام حسین(علیه‌السلام) بخوانند و سینه بزنند. همان هیئاتی که فرمودند: یزید هم در این هیئات شرکت می‌کند و سینه هم می‌زند!

 

منع ورود به مساجد ملعونه

 روایاتی داریم که رفتن به مساجد ملعونه را منع کرده‌اند. چهار مسجد ملعونه وجود دارد که دشمنان اهل‌بیت(علیهم‌السلام) آنها را ساخته‌اند. این مساجد غیر از مسجد ضرار است. مسجد ضرار مسجدی است که محل توطئه است، مثلا در سیستان مسجدی داریم که معلوم است محل توطئه است، می‌نشینند و نقشه طراحی می‌کنند. اما مسجد ملعونه الزاماً مسجد ضرار نیست. مسجدی است که وقتی به آن نگاه می‌کنید دل شما نسبت به سازندگان ظالم آن نرم می‌شود. می‌گویید چه مسجدی ساخته‌ است! فردی میلیاردها پول از حق مردم برده بعد با این پول مسجدی شیک می‌سازد، در کنار آن یک مؤسسه خیریه هم می‌سازد، مردم می‌گویند امکان ندارد چنین فردی کسی را فریب دهد، خیلی خیّر است، فرش‌های حرم امام حسین(علیه‌السلام) را داده، مسجد باشکوهی ساخته، اگر می‌خواست مردم را فریب دهد که اینقدر پولش را خرج مسجد نمی‌کرد، مسجد صد متری می‌ساخت. به همین سادگی دل شما نسبت به این آقای مفسد و ظالم نرم شد. هیئت‌ها و مجالس روضه‌خوانی وجود دارد که اینطور هستند.

 

مذاکره مضر

آیت‌الله سیدحسن و سیدمحمد شیرازی که نسبت آنها را با جریان شیرازی‌های امروزی می‌دانید که البته آدم‌هایی بودند که عناد نداشتند، از نظر علمی هم قوی بودند و درس‌های خوبی در نجف داشتند، این آقایان بعد از تخریب قبور اهل‌بیت(علیهم‌السلام) در بقیع به دیدار علمای نجف رفتند که نامه بگیرند و این نامه‌ها را به آیت‌الله حکیم(رحمه‌الله‌علیه) بدهند تا ایشان در سفر حج این نامه‌ها را ببرند و با آل‌سعود مذاکره کنند بلکه دوباره این حرم‌ها را بسازند، خدمت آیت‌الله خویی(رحمت‌الله‌علیه) هم رسیدند، ایشان هم با اکراه این نامه را نوشتند. خدمت امام خمینی(رحمت‌الله‌علیه) هم رسیدند. اینقدر اصرار کردند که ایشان هم نامه‌ای نوشتند.

 امام خمینی(رحمت‌الله‌علیه) در نامه‌ای به یکی از علمای نجف تعابیری دارند که در جلد دوم صحیفه ایشان منعکس شده است؛ ایشان می‌فرمایند: «در حالی ‌که اساس مذهب در این بلاد در خطر کفر است، مضر است که بروید مذاکره و مباحثه کنید که برای اهل‌بیت(علیهم‌السلام) حرم بسازید».

 

راهی برای رسوا شدن باطل

در 30 مرداد 1348 سربازان اسرائیلی مسجد‌الاقصی را آتش زدند. صدمه گسترده‌ای به مسجدالاقصی وارد شد، بخش‌هایی تخریب شد و بخش‌هایی رنگ و لعاب خود را از دست داد، همه کشورهای اسلامی جمع شدند تا برای بازسازی آن کمک کنند. شاید گفته شود که مسجد است و باید بازسازی شود، معمولاً اگر مسجد نجس شد فوریت دارد که تطهیر کنید، چه برسد به الآن که مسجد سوخته است. اتفاقاً شاه هم حسابی باز کرد و یک میلیون به این حساب ریخت و از مردم خواست تا کمک کنند. می‌خواست از قافله کشورهای اسلامی عقب نماند چون خودش را شاه شیعه می‌نامید. امام خمینی(رحمت‌الله‌علیه) در مصاحبه‌ای با روزنامه «الجمهوریه» عراق می‌فرمایند: «تا زمانی که فلسطینِ اشغال شده، آزاده نشده است مسلمانان نباید مسجدالاقصی را تجدید بنا کنند، بگذارند جنایت صهیونیست همواره مقابل چشمان مسلمانان مسلّم باشد و مایه حرکتی برای آزادی فلسطین گردد.» در این سخن، ایشان اصلاً کاری با شاه ندارند. مقصود ایشان این نیست که چون شاه کمک می‌کند، شما کمک نکنید بلکه صحبتشان با کل بلاد اسلامی است. این حرف خیلی مترقی است. در سال 48 خیلی از فقها با این حرف مخالفت کردند که چرا مسجد را بازسازی نکنیم؟! مسجد کالبد است با تعمیر این مسجد روح دین تخریب می‌شود پس نباید تعمیر شود.

 حضرت صدیقه طاهره(سلام‌الله‌علیها) نمی‌توانستند وصیت بفرمایند که علی جان برای من قبر، ضریح و گنبدی بساز تا قیامت زیارتگاه عاشقان و دلدادگان باشد؟ می‌توانستند، ولی منطق حضرت صدیقه(سلام‌الله‌علیها) این است: منی که جان و بدنم را فدای دین کرده‌ام تا باطل رسوا شود، اگر فدا کردن بدنم برای باطل کردن سحر ساحران و سامریان زمان کفایت نکرد، اشکالی ندارد بگذار مزار من هم مخفی باشد.

مزار امیرالمؤمنین(علیه‌السلام) نیز تا زمان امام صادق(علیه‌السلام) مخفی بود، حتی روایاتی داریم که در زمان خود امام صادق(علیه‌السلام) مکرر از ایشان سؤال کردند مزار جد بزرگوارتان کجاست. باید مخفی باشد برای اینکه رسواکننده دستگاه باطل است؛ همه می‌پرسند مزار حضرت صدیقه(سلام‌الله‌علیها) کجاست، چرا دختر پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله) نخواستند قبرشان آشکار باشد؟ پاسخ به این سؤال مستلزم رسوا شدن باطل است. نگاه باید این باشد.

 

مناط و معیار ساخت بناهای دینی چیست؟

مناط و معیاری که حضرت امام خمینی(رحمت‌الله‌علیه) در ساخت بناهای دینی و تقویت شعائر مذهبی به ما دادند تقویت بینش کفرستیزانه است. همین امامی که می‌فرمایند: رسول‌الله(صلی‌الله‌علیه‌وآله) نیازی به مساجد اشرافی و مناره‌های تزئیناتی ندارد، می‌فرمایند: مرکز ایران، آستان قدس است. عجب! آستان قدس تشریفاتی نیست؟ مناره‌های تزئیناتی ندارد؟ خیلی شَم فقاهت می‌خواهد که بفهمیم شکوه و جلال و مناره‌های تزئیناتی آستان قدس در خدمت حق است، از اینرو اشکالی ندارد.

 

اهمیت ساختن حرم برای اهل‌بیت(علیهم‌السلام)

در اصل اینکه حرم‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) باید بارگاه و ساختمان داشته باشند شکی نیست؛ تقریباً اجماع همه علما را داریم و زیارتنامه‌هایی که وارد شده مؤید این ادعاست، به عنوان مثال اگر محوطه و مکانی نباشد که اذن دخول معنا ندارد پس اصلش هست، ولی تشریفات، طلاکاری و... را وابسته به عرف کرده‌اند، بعضی جایز ندانسته‌اند، اما بعد از اینکه سلاطین شیعه بر بستر حکومت نشستند و این کار برای مردم عادی شد، اتفاقاً فقهای عصر همان سلاطین فتوا دادند که جایز است و اشکالی ندارد. بلکه حتی اگر موجب تعظیم شعائر شود استحباب هم دارد.

 

هر چیز به جای خود...

همه چیز را با هم قاطی نکنید، بعضی‌ می‌گویند پول‌هایی که خرج آستان قدس و گنبد و مناره می‌کنید را به فقرا بدهید، بعد در مقابل بعضی از همین جلال و جبروت آستان قدس برای توجیه جلال و جبروت بعضی از جاهایی که نباید اینگونه باشد استفاده می‌کنند. حالا من دیگر نگویم چند کیلومتری تهران ساختمانی ساختند که مقام معظم رهبری(حفظه‌الله) در اولین سخنرانی خود در این مکان زیلوی ساده بیت خودشان را می‌برند که به همه برسانند که این کارها مورد تأیید من نیست.

 

باید مسائل را در دستگاه فقاهت حل کنیم

اگر کارکرد قبور و زیارتگاه‌های اهل‌بیت(علیهم‌السلام) درک شود، خیلی از مسائل دیگر ما هم حل می‌شود، به عنوان مثال شخصی می‌گوید: شما روز 22 بهمن را تعطیل کردید، اما به فرض روز شهادت امام باقر(علیه‌السلام) را تعطیل نکردید، آیا شهادت امام باقر(علیه‌السلام) از 22 بهمن مهمتر نیست؟! وقتی این موضوع در دستگاه فقاهت امام می‌آید حل می‌شود، دیگر خودتان راهکار را یاد گرفتید. یا مثلاً می‌گویند هیئات مذهبی چرا وارد سیاست شدند، چرا روی منبر حرف‌های سیاسی می‌زنید؟ اینها همه با این مسئله حل می‌شود.

 

انبار مهمات شیعه برای مقابله با طاغوت و استکبار

قبور اهل‌بیت(علیهم‌السلام) باید استمرار مجاهدت و مبارزه اهل‌بیت(علیهم‌السلام) و کانون اندیشیدن و تجهیز برای مقابله با طاغوت باشد. اصلاً چرا به گنبد سیدالشهداء(علیه‌السلام) قبه می‌گویند؟ یک معنای قبه همان سقف‌های گرد است، ولی یک معنای قبه خیمه‌هایی است که در جنگ‌ها به شکل متفاوتی ساخته می‌شدند و در آن اسلحه‌ها و مهمات گذاشته می‌شد. شاید یک معنای قبه سیدالشهداء(علیه‌السلام) این است که اینجا انبار مهمات شیعه برای مقابله با طاغوت و استکبار است. آیا کسی که بدنش را برای مبارزه فدا کرده است، امروز نباید حرمش مهد مبارزه باشد؟! اینکه شما روز اربعین در حرم سید الشهداء(علیه‌السلام) «لبیک یا حسین» می‌گویید، یعنی یا امام حسین(علیه‌السلام)! شما با طاغوت زمان جنگیدید این طاغوت استمرار داشته و ما هم آمادگی داریم با طاغوت زمان خود بجنگیم.

 

چرا سالروز تخریب قبور اهل‌بیت(علیهم‌السلام) را پاس می‌داریم؟

از مجموع همه حرف‌ها می‌خواهم یک حرف کلیدی عرض کنم که چرا ما تخریب قبور اهل‌بیت(علیهم‌السلام) را پاس می‌داریم و مشکی می‌پوشیم و دور هم جمع می‌شویم و عزاداری می‌کنیم. زیرا اگر تکه‌تکه شدن بدن اباعبدالله‌الحسین(علیه‌السلام) طاغوت زمانش را رسوا کرد، ائمه بقیع(علیهم‌السلام) مأموریت یافته بودند تا با تکه‌تکه شدن حرمشان، طاغوت زمانشان را رسوا کند. یکی از اسناد جنایت آل‌سعود که خیلی جلب توجه می‌کند و دل شیعه را سوزانده و خیلی در دل ما نسبت به این قوم کینه ایجاد کرده، همین تخریب بقیع است. هیچ چیزی نمی‌توانست نقاب تزویر اینها را کنار بزند. کاری کردند که هر چه هم عنوان خادم‌الحرمین‌الشریفین را بزرگ کنند، این عنوان به چشم شیعه نیاید. شما قبور امامانمان را تخریب کردید و بد کردید و ما نمی‌گذاریم و اصلاً نمی‌خواهیم شما برای ما حرم بسازید.

 

هزینه استکبارشناسی و استکبارستیزی ما

 با تخریب بقیع چیزی از اعتبار بقیع کم نشده است. اگر اعتبار یک حرم به این است که کانون مبارزه با استکبار باشد، ما هر وقت نگاهمان به چهار صورت خاکی بقیع می‌افتد چنان دلمان آتش می‌گیرد که اگر همان لحظه به ما فرمان جهاد بدهند راهی میدان نبرد می‌شویم. ما می‌دانیم پشت صحنه این جنایت‌ها چه کسی بوده، ما می‌دانیم وهابیت را استکبار به وجود آورده است. مگر می‌شود کسی محب اهل‌بیت(علیهم‌السلام) باشد و چشمش به مزار خاکی ایشان بیفتد و احساس تنفر نسبت به دشمنان اهل‌بیت(علیهم‌السلام) نکند؟! هزینه استکبارشناسی و استکبارستیزی ما را اهل‌بیت(علیهم‌السلام) دادند؛ گاهی با رفتن در گودی قتلگاه، گاهی با رفتن پشت در و گاهی با تخریب قبورشان.

 


[1] . صحیفه امام، جلد 21.