تمدن رضوی را پاس بداریم
تمدن رضوی را پاس بداریم
تمدن رضوی را پاس بداریم
حجتالاسلام نجمالهدی: امام رضا(ع) به معنای واقعی کلام، سبب تمدنسازی شدند./ اگر حرکتها و نهضتهای شیعی در ایران اتفاق افتاد و اگر انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، به برکت امام رضا(ع) بود.
هیئت انصار ولایت دارالعباده یزد، دومین روز از مراسم ویژه آخر صفر با عنوان «سه غم» را، شنبه 26مهرماه همزمان با روز شهادت غریبانه امامالرئوف علی بنموسیالرضا(ع) برگزار کرد. این مراسم با حضور جمعی از دلدادگان مکتب اهلبیت(ع) در صحن مسجد جامع کبیر یزد و با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی اجرا شد.
حجتالاسلام سید جمالالدین نجمالهدی در بخش سخنرانی این مراسم، به بیان برخی از فتنههای زمان امام رضا(ع) پرداخت که در ادامه میخوانید:
فتنه جانشینی امام رضا(ع)
حضرت علیبنموسیالرضا(ع) مدت چندین سال دارای فرزند نبودند، بنابراین مسئله جانشینی و امامت بعد از ایشان یکی از فتنههایی بود که نیاز به بصیرت و تیزبینی مؤمنان داشت. این فتنه سیزده سال به طول انجامید و در این مدت حتی برخی از علما و بزرگان نیز بر اثر بیبصیرتی از امام فاصله گرفتند.
در آن زمان عده زیادی از مردم با دید شک و حیرت به امام نگاه میکردند. حتی وقتی بعد از تولد حضرت جوادالائمه(ع) عده زیادی به سمت امام هشتم(ع) برگشتند، برخی همچنان به شبههافکنی میپرداختند.
بعد از به دنیا آمدن امام جواد(ع) طولی نکشید که مأمون امام رضا(ع) را به بهانه جانشینی به مَرو تبعید کرد. اولین قدم حضرت علیبنموسیالرضا(ع) در مبارزه با مأمون این بود که هنگام رفتن به خراسان، خانواده و بستگان را خبر کردند و فرمودند بر من گریه کنید! اطرافیان گفتند در بدرقه مسافر که نباید گریه کرد! حضرت فرمودند: برای مسافری که امید به بازگشت داشته باشد، ولی در این سفر بازگشتی برای من نیست!
تلاشهای مأمون برای تخریب وجهه امام
آمدن امام به خراسان و پذیرش اجباری ولایتعهدی باعث شد، سه قیام از قیامهای برادران حضرت، ضعیف و منجر به شکست شود.
از جمله کارهای مأمون، ضرب سکه به نام حضرت رضا(ع) بود. ولی از آنجا که عدو شود سبب خیر گر خدا خواهد؛ مأمون با این کار باعث ترویج نام مبارک امام رضا(ع) شد، بعد هم با رفتارهایی که انجام داد، ناخواسته راه و رسم حضرت را تبلیغ کرد. ایجاد مجالس مباحثه علمی و مناظره با دانشمندان مکاتب و مذاهب مختلف با حضور امام هشتم(ع) از دیگر فعالیتهای مأمون عباسی برای مبارزه با مکتب اهلبیت(ع) بود، اما حضرت، با پاسخهای دندانشکن باعث شکست نقشههای او میشدند.
از طرف دیگر مأمون برای شکستن قداست وجود حضرت در بین مردم، دستور داد تا نماز باران را ایشان با مردم بخوانند، چون همه با قطعیت میدانستند که باران نخواهد آمد. حضرت نماز باران خواندند و اتفاقاً باران بارید!
روزی مأمون جلسه مناظره بزرگی ترتیب داد و بزرگانی از همه ادیان و مذاهب را در کاخ خود جمع کرد. در آن جلسه نیز امام مباحث سنگین علمی و کلامی برای دانشمندان علوم مختلف بیان فرمودند. چندین نفر در آن جلسه مسلمان و شیعه شدند. هیمنه علمی و معنوی امام همه را تحت تأثیر خود قرار داد.
امام رضا(ع) شخصیتی تمدنساز
شخصیتی تمدنساز است که دو مؤلفه داشته باشد: 1ـ تولید فکر کند. 2ـ انسانساز باشد و تربیت انسان کند. امام رضا(ع) به معنای واقعی کلام، سبب تمدنسازی شدند. ایشان ولایتعهدی را با آینده نگری قبول کردند. امام هشتم(ع) باعث شدند تا قدرتمندترین حکومت شیعی در ایران تشکیل شود. وقتی خبر پیروزیهای پیدرپی امام در جلسات مناظره با ادیان و مذاهب به همه مردم در اقصی نقاط جهان اسلام رسید، موجب شد تا گروههای مختلف مردم به سمت خراسان و ایران سرازیر شوند.
کاروانهای مختلفی از امامزادگان جلیلالقدر برای زیارت حضرت به ایران آمدند. حضرت معصومه(س) و جناب احمدبنموسی(ع) از جمله این بزرگان بودند. از طرف دیگر امام جواد(ع) مدام سفارش میکردند که به زیارت پدرم در خراسان بروید. کار به جایی رسید که حتی فرمودند: زیارت امام رضا(ع) از زیارت سیدالشهداء(ع) هم ثواب بیشتری دارد!
سیل جمعیت شیعه به ایران آمد. آرامآرام مردم ایران با مکتب امیرالمؤمنین(ع) مأنوس شدند. تا قبل از آن، ایرانیها با اینکه در دل محبّ اهلبیت(ع) بودند، اما در فقه از اهل سنت تبعیت میکردند امام با سیل حرکت امامزادگان و فرستادن نائبان در شهرها یک تمدن عظیمی را پایهگذاری کردند.
تمدن رضوی را پاس بداریم
اینکه میگوییم امام رضا(ع) ولینعمت ما هستند، در واقع امام رضا(ع) ولینعمت تام و تمام ما هستند اگر حرکتها و نهضتهای شیعی در ایران اتفاق افتاد و اگر انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، به برکت امام رضا(ع) بود. بهترین قدرشناسی از حضرت هم این است که از این تمدنی که امام رضا(ع) پایهگذاری کردند و دنیا را لرزاندند، مراقبت کنیم. از دشمنان هراس نداشته باشیم و در مسیر این تمدن برای زمینهسازی ظهور اقدام کنیم.
هر کدام از ما به سهم خود وظیفه قیام داریم. همه ما موظفیم در مسیر اعتلای تمدن امام رضا(ع) محکم قدم برداریم. امروز دشمن با همه قوا به میدان آمده است و تمام وقت کار میکند. ما هم باید دست در دست هم دهیم و با تشکیل نحلههای فکری و عملیاتی دست از جهاد برنداریم. یک روز جهاد به این است که با سلاح در میدان جنگ سخت مبارزه کنیم، یک روز هم جهاد به این است که در عرصه فرهنگی با دشمن مبارزه کنیم. نباید از پا نشست.
شهادت مظلومانه
مأمون عباسی وقتی دید از هر راهی که برای شکست حضرت وارد میشود، به بنبست میخورد، طاقت نیاورد و امام رضا(ع) را مسموم کرد. درباره برخی از امامان ما آمده است که وقتی مسموم شدند، چند روز طول کشید تا به شهادت برسند. اما زهری که به علیبنموسیالرضا(ع) خوراندند، آنقدر قوی بود که بلافاصله اثر کرد. وقتی از قصر مأمون بیرون آمدند، عبا را به سر مبارک کشیدند، یک دست روی شکم و یک دست به دیوار گرفتند تا به منزل رسیدند. با اینکه بین منزل حضرت و قصر مأمون فاصلهای نبود، اما چندین بار حضرت نشستند و برخواستند.
وارد منزل شدند و فرمودند اباصلت درب منزل را ببند و فرشهای حجره را جمع کن. نقل شده مثل مارگزیده به خود میپیچیدند.
گهی ز شدت الماس العطش میکرد گهی به روی زمین میفتاد و غش میکرد